Kirjoittaja: Eila Lokka
Poniravit ovat suurelle yleisölle melko tuntematon laji, mutta harrastaja- ja kisapiireissä voimissaan. Kangasalta singahti heinäkuussa 2021 Suomen tietoisuuteen 17-vuotias Laura Sipilä, joka vei Seinäjoen kuninkuusraveissa B-ponien suomenmestaruuden nimiinsä ponillaan Armani.
Ponikuninkuusraveissa on neljä pääkilpailua: ponikuningas- ja ponikuningatarkilpailut A-poneille, sekä poniruhtinas- ja poniruhtinatarkilpailut B-poneille. Kaikissa ravataan kaksi osalähtöä, ja paremmuus ratkaistaan kokonaisaikojen perusteella.
Viikkoa ennen Seinäjoen SM-kisoja Armani ja Laura Sipilä voittivat molemmat poniruhtinuuskilpailun osamatkat maamme pääradalla Vermo Areenalla Espoossa. Armani sai siellä nimiinsä Suomen poniruhtinas-tittelin. Kuninkuusravit juostiin Seinäjoella.
Raviurheilu koukutti jo nuorena
Laura Sipilä innostui raviurheilusta 7-vuotiaana Sahalahdessa asuvan tätinsä luona. Tällä on aina ollut ravihevosia. Ensimmäisen oman raviponin, Heinähattu-nimisen shetlanninponin, hän sai kymmenenvuotiaana, jolloin hän aloitti myös kilpailemisen.
Tämänhetkistä kilpaponiaan, suomenmestaruuden tuonutta 11-vuotiasta gotlanninruss-ponia Armania Laura Sipilä kuvailee kotioloissa kiltiksi ja toimivaksi poniksi, jonka kanssa pitää kuitenkin olla hereillä.
Koska hevonen on lauma- ja pakoeläin, hevosharrastuksissa sattuu ja tapahtuu. Laura Sipilä on ollut kuitenkin onnekas, sillä mitään vakavampaa ei ole tapahtunut. Pienet haaverit, kuten varusteiden hajoamiset ja kärryiltä tippumiset, kuuluvat hänen mukaansa asiaan.
Laura antaa suuret kiitokset vanhemmilleen poniharrastuksensa tukemisesta.
Poniravit ovat harrastus ja elämäntapa
Elokuussa 2021 Laura Sipilä palasi Gradiaan Jämsään sairaanhoito- ja huolenpito-opintojen pariin, joita hän opiskelee nyt toista vuotta. Elämään ei tällä hetkellä mahdu juuri muuta kuin koulua ja raviurheilua.
Armani-poni on tällä hetkellä Korpilahdella Kimmo Taipaleen täysihoitotallilla, jossa Laura Sipilällä on erinomaiset puitteet treenaamiselle. Tallilla on kilometrin mittainen kotirata, lisäksi Jämsän ravirata on ihan lähellä. Jyväskylän raviradallekin on vain 30 kilometriä.
Kun kisakausi syksyllä loppuu, Laura Sipilä alkaa tehdä ponilla voimatreenejä. Niihin kuuluvat runsaslumisina talvina myös hankitreenit. Keväällä hän alkaa valmistautua alkukesällä alkaviin suurkilpailuihin. Niiden alle ajetaan kovia treenejä, hiittejä.
Laura Sipilä kertoo, että normaali starttia edeltävä viikko koostuu viimeistelyvedoista, joita ennen on ajettu hölkkää. Lisäksi hän hoitaa ponin jalkoja ja lihaksistoa ja varmistaa, että kaikki kunnossa.
Ohjastaja-valmentajalla pitää olla oma pää kasassa
Poniraviurheilu vaatii harrastajaltaan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä – varsinkin suomenmestaruustasolla.
Laji laittaa nuoren naisen muutenkin koville. Varsinkin yöunista joutuu välillä tinkimään.
Kilpaohjastajalta ja -valmentajalta ei vaadita niinkään tiukkaa fyysistä kisakuntoa, vaan pikemminkin mielenhallintaa. Toki siitäkin on apua, että ohjastaja on fyysisesti kunnossa. Laura Sipilälle tärkeintä on kuitenkin oman mielen valmentaminen niin, että pää pysyy kasassa tiukissa tilanteissa.
Tulevaisuutta suunnitellaan ponin ehdoilla
Sipilä jatkaa Armanin treenaamista talven yli ja toivoo, että saisi kutsuja kilpailuihin Ruotsiin. Liian tarkkoja suunnitelmia hän ei halua tehdä, koska eläinten kanssa voi sattua mitä tahansa. Hurjin kokemus sattui pari vuotta sitten, kun Armani karkasi tarhasta ja juoksi heikoille jäille.
Sipilä voi treenata B-ponien sarjoissa kolmekymmentävuotiaaksi saakka, joten kiire ei ole mihinkään. Hän aikookin kilpailla ponin ehdoilla niin kauan, kun se siltä sujuu. Laitan siinä sivussa yhä enemmän hevosiakin, hän kertoo.