Kouluratsastuksen tavoite on saada hevonen liikkumaan notkeasti ja joustavasti liikkeestä toiseen. Ratsastajan ja hevosen tulisi olla yhtä kokonaisuutta, saumatonta ja kevyttä yhteisliikettä koko radan alusta loppuun saakka.
Kouluratsastusratoja on kaiken tasoisille ratsastajille, jotka sisältävät tehtäviä helpoista, vaativiin kouluratsastusliikkeisiin. Arvosteluperusteet määräytyvät luokan tasovaatimusten mukaan.
Kouluratsastus on kaikkien ratsastuslajien pohja harjoittelussa. Myös aloittelevat ratsastajat opetetaan ensin kouluratsastuksen perusteisiin.
Esteiden hyppääminen aloitetaan ratsastuskouluissa usein alkeiskurssin jälkeisellä jatkokurssilla, aluksi kokeillaan aivan pieniä esteitä, niin että puomi on vain vähän irti maasta.
Kilpailumuotona esteratsastus on Suomen suosituin ratsastuksen laji. Kilpailuissa tulee ylittää esteet määrätyssä järjestyksessä ja tietyn ajan puitteissa. Puomin pudotuksesta, esteen ohimenosta tai ajan ylityksestä tulee virhepisteitä. Esteratsastuksessa voi kilpailla luokissa, joissa estekorkeus on 60-160cm.
Katsojille kenttäratsastus on hyvin viihdyttävää ja jännittävää katseltavaa monimuotoisuutensa vuoksi. Kangasaltakin löytyy täyspitkiä maastoesteratoja, jopa vaativiin luokkiin.
Kilpailuissa ratsastaja pyrkii esittämään mahdollisimman puhdasta askellajia, jota tuomarit sitten arvostelevat.
Islanninhevosia käytetään Suomessa niin harrastekäytössä kuin matkailualalla myös paljon maastovaelluksilla. Töltti on askellajina hyvin helppo ratsastajalle ja siinä on aloittelijankin helppo pysyä mukana pidemmänkin vaelluksen ajan.
Kangasalta löytyy muutamia islanninhevostalleja, joissa pääsee harjoittelemaan askellajeja, sekä maastoilemaan metsässä.
Lähellekään kaikilla vikeltäjillä ei ole ratsastuskokemusta. Vikellyksen voi siis aloittaa ilman minkäänlaista hevostaustaa.
Urheiluna vikellys on katsojille hyvin viihdyttävä, kannattaakin mennä paikalle, jos lähistöllä järjestetään vikellyskilpailuita. Myös Kangasalla on mahdollista harrastaa vikellystä.
Pararatsastus on toisille terapiaa, toisille rakas harrastus ja toisille totinen urheilulaji. Kilpailutasoja on aina Paralympialaisiin asti.
Kangasalla on useita terapia- ja pararatsastusmahdollisuuksia.
Harrastemielessä kärryttelyä voi harrastaa virallisilla teillä, peltoteillä ja leveämmillä poluilla. Mikäli kohtaat liikenteessä hevosen kärryt perässä, muistathan antaa valjakolle tilaa ja tervehtiä heitä iloisesti.
Eskadroona joukkoja voit perinteisesti Kangasalla nähdä Tapaninpäivän ratsastuksessa ja muissa tapahtumissa.
Hevosurheilulajeja on monia muitakin mm. lännenratsastus, matkaratsastus, ravit, monté, hiihtoratsastus, ratsastusjousiammunta, polocrosse, laukkakilpailut ja maastotaitoratsastus.